Skip to main content
Couperus nu

11 juni 2023 Genootschapsdag

Nieuws

Op zondag 11 juni houdt het Louis Couperus Genootschap haar jaarlijkse Genootschapsdag in de Sophiahof in Den Haag. Aanmelden kan via de webshop.

                                                                                                                                     Direct naar de webshop

Dit jaar herdenken we Couperus’ 100ste sterfdag, daarom is 2023 uitgeroepen tot Couperusjaar. Wij willen dit graag samen met onze donateurs vieren en herdenken!

Wij ontvangen onze donateurs en andere beangstellenden op zondagmiddag 11 juni a.s. in Museum Sophiahof te Den Haag.
Om het Couperusjaar luister bij te zetten organiseren wij dit jaar ook een avondprogramma (in het Koorenhuis te Den Haag). Tussendoor kunnen deelnemers eventueel aansluiten voor het diner bij Indonesisch restaurant Soeboer.

Programma zondagmiddag 11 juni 2023
13.30 - 13.45 uur Ontvangst met koffie en thee
13.45 - 13.50 uur Welkomstwoord door voorzitter Annebeth Simonsz
13.50 - 14.15 uur Lezing door Bas Heijne
14.15 - 14.25 uur Presentatie Feest der Poëzie podcast over o.a. Couperus’
                               Xerxes met voordracht fragment en aria uit Händels Serse,
                               door Wouter Lucassen (theorbe) en Nathalie Mees (alt-mezzosopraan)
14.25 - 14.30 uur Overdracht voorzitterschap
14.30 - 14.45 uur Boekencarrousel door Simon Mulder
14.45 - 15.35 uur Pauze
15.35 - 15.45 uur Presentatie vlogs favoriete werk van Couperus
15.45 - 16.10 uur Lezing Michelle van Dijk
16.10 - 16.30 uur Tafelgesprek Michelle van Dijk en Bas Heijne
16.30 - 17.00 uur Afsluiting en borrel.

Lezing door Bas Heijne
Bas Heijne is een van de meest toonaangevende essayisten van deze tijd, onder andere bekend van NRC. Bas Heijne publiceerde in 1996 zijn essay Angst en schoonheid als cahier van het Louis Couperus Genootschap. Daarna bleef hij spreken en schrijven over Louis Couperus. Hij reflecteert in zijn lezing op zijn bijzondere relatie met het werk van Louis Couperus.

Te oud voor jongelui? Couperus voor nieuwe generaties’ door Michelle van Dijk
‘Ik ben te oud om te schrijven voor jongelui,’ filosofeert Lot in Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan… Maar is het werk van Couperus te oud voor de jeugd van nu? Vele nieuwe generaties zouden zijn werk kunnen waarderen als ze het eenmaal ontdekken, maar daar is wel iets voor nodig. Eline Vere staat op nr. 1 in de lijst ‘vergeten klassiekers’ (onderdeel van een grootschalig onderzoek naar de literaire canon). Hoe introduceren we
Couperus bij de jeugd? Michelle van Dijk probeert deze vraag te beantwoorden vanuit haar ervaring als leraar Nederlands en als hertaler van Van oude mensen.

Boeken en Couperiana te koop
Tijdens de Genootschapsdag zal boekhandel De Vries Van Stockum aanwezig zijn met een boekentafel; u kunt recent gepubliceerde boeken over Couperus direct aanschaffen. Het Louis Couperus Genootschap presenteert eveneens een tafel met publicaties en Couperiana.

Programma zondagavond 11 juni 2023
Het Koorenhuis | zaal open: 19:30 uur | duur: 20-22 uur, met pauze

Literair podiumcollectief Feest der Poëzie grijpt het Couperusjaar 2023 aan voor een tournee met de voordrachtvoorstelling 'Van en over Couperus'.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman De berg van licht, en de vertederende korte verhalen Het spoorwegongeluk en Het verbeelde leven. Daarnaast vertelt hij enkele anekdotes over de grote schrijver. Pianist Daan van de Velde en Simon Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium (stuk voor piano en voordracht) op Couperus’ beroemde korte thriller De binocle.

Diner tussen middag- en avondprogramma
Wilt u ook, op eigen kosten, deelnemen aan het diner bij Indonesisch restaurant Soeboer in het tijdsbestek tussen de Genootschapsdag en de avondvoorstelling in het Koorenhuis? Dat kan door u aan te melden via bestuur@louiscouperus.nl. Wilt u aan dezelfde tafel zitten? Dan kunt u zich aanmelden als groep. Vermeld in uw e-mail s.v.p. het aantal personen. Het restaurant bevindt zich op 5 minuten loopafstand van het Koorenhuis.

Aanmeldingen voor het dag- en avondprogramma

Voor de genootschapsdag en voor het avondprogramma kunt u zich aanmelden via de webshop. Er zijn verschillende soorten kaarten beschikbaar: voor de genootschapsdag en voor het avondprogramma maar ook een combi ticket is beschikbaar. Klik in de webshop bovenaan op het driehoekje en selecteer het product.

Donateurs, doza’s en amices van het Louis Couperus Museum krijgen reductie: vijf euro korting op de entree voor de Genootschapsdag of voor het combinatieticket. In het schema hieronder vindt u de prijzen van de tickets.

                                                                                              Standaardprijs            Reductieprijs

Genootschapsdag, incl. koffie/thee en borrel            € 32,50                              € 27,50

Avondvoorstelling, incl. pauzedrankje                        € 22,50                              

Combinatieticket                                                           € 50,00                              € 45,00

Wij adviseren u dringend om u tijdig, maar in ieder geval vóór 1 juni aan te melden.