Skip to main content
Couperus nu

Couperus Cahier XVIII

Nieuws

Op 17 oktober is in Den Haag het achttiende Couperus Cahier gepresenteerd: 'Beeldschoon. Mannen en mannelijkheid bij Louis Couperus' door Mary Kemperink.

In de literatuur over Louis Couperus en zijn werk is veel aandacht voor de vrouwelijkheid van zijn mannelijke personages, zoals Lot Pauws uit Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan.... In dit Couperus Cahier onderzoekt Mary Kemperink de vraag: wat is ‘mannelijk’ eigenlijk precies bij Couperus? Hoe vult hij dit concept in op het punt van uiterlijk, karaktereigenschappen en seksuele belangstelling? En hoe verhoudt zich die invulling tot de context van zijn eigen tijd? Ook kijkt zij naar de functie van het mannelijke en het vrouwelijke in Couperus’ esthetica en in zijn kijk op het kunstenaarschap. Tot slot onderzoekt zij hoe het mannelijke zich tot het vrouwelijke verhoudt in Couperus’ zelfpresentatie, in zijn zogenaamde self-fashioning. In Beeldschoon bespreekt Mary Kemperink ‘echte mannen’ als Rudolf Brox, ‘onmannelijke mannen’ als Vincent Vere en beeldschone, onbereikbare mannen als Orlando in Couperus’ romans en feuilletons.  

Over de auteur

Prof. dr. M.G. Kemperink is emeritus-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft een zeer brede expertise in de negentiende-eeuwse letterkunde uit Nederland en Vlaanderen. Meer in het in bijzonder gaat haar aandacht uit naar de relatie tussen literatuur en wetenschap aan de hand van verschillende thema's zoals de evolutieleer, het vitalisme en een scala aan medische concepten (hysterie, de temperamentenleer, hypnotisme). Mary Kemperink is lid van het Comité van Aanbeveling van het Louis Couperus Genootschap.

Couperus Cahiers

In 1995 verscheen het eerste Couperus Cahier als begin van een reeks essays en wetenschappelijke publicaties van het Louis Couperus Genootschap. Ieder Cahier belicht diepgravend een bepaald aspect van het leven of werk van Louis Couperus. Dit Cahier stond onder redactie van Gé Vaartjes, Marianne Hezemans en Petra Teunissen (eindredactie).

Bestellen

U kunt dit Cahier bestellen via onze webshop. Kies op het gewenste product, vul uw gegevens in en betaal met iDeal. Uw bestelling wordt zo spoedig mogelijk verzonden. U kunt ook eerder verschenen Couperus Cahiers – indien leverbaar – nabestellen in deze webshop. Prijzen zijn inclusief verzendkosten.