Skip to main content

Welkom

Hartelijk welkom op de site over de schrijver Louis Couperus van het Louis Couperus Genootschap. Wij willen u graag laten kennismaken met de schrijver.


Korte biografie van de schrijver Louis Couperus

Louis Couperus is één van Nederlands grootste schrijvers. Zijn gehele oeuvre,  50 titels in totaal, bestaat uit romans, verhalen, reisverslagen, feuilletons en sprookjes. Louis Couperus werd op 10 juni 1863 geboren als elfde kind in een van oorsprong Haagse familie, met veel carrières in het koloniaal bestuur.  Couperus was de Benjamin en het nakomertje van zijn familie en werd ontzettend verwend. Dat kwam doordat een paar van zijn zussen jong zijn overleden en er daardoor veel aandacht voor hem was. Hij kreeg zelfs de namen van die drie overleden zusjes: Louis Marie Anne. Als Couperus wordt geboren, is zijn vader al gepensioneerd. Op zijn negende vertrekt het gezin echter toch weer naar Indië, dit keer in verband met de carrières van zijn oudere broers. De familie betrekt een groot huis aan het Koningsplein in Batavia. Couperus gaat daar naar het gymnasium Willem III.

In 1878 keert het gezin terug in Den Haag, waar men gaat wonen aan de Nassaukade nr. 4. Couperus gaat er naar de HBS en leert daar o.a. het werk van de Franse schrijver Zola kennen. In 1893 wordt het familielandgoed in Nederlands-Indië verkocht en blijft de familie definitief in Nederland. Zijn vader en grootvader waren succesvol geweest in Nederlands-Indië, waardoor zij in Den Haag op grote voet konden leven. Zij pasten geheel in het milieu van de nieuwe Haagse elite, het nieuwe geld dat voornamelijk in Indië was vergaard. De oudere broers van Louis hadden in Delft gestudeerd en hadden goede banen. Louis daarentegen was zwak in wiskunde en kon daardoor niet naar de universiteit. Zijn liefde voor literatuur bracht zijn leraar Nederlands, Jan ten Brink, ertoe hem te adviseren de lerarenopleiding MO Nederlands te gaan volgen. In 1884 verhuist het gezin naar het huis aan de Surinamestraat 20, momenteel het huis van de Egyptische ambassadeur in Nederland. Louis Couperus schreef hier zijn debuutroman Eline Vere. Zijn hele  verdere leven zal hij als schrijver werkzaam blijven.

In 1891 trouwt Couperus met zijn nicht Elisabeth Baud. Beiden maken lange reizen en vestigen zich voor langere tijd in Frankrijk, Italië, maar ook in Japan en Nederlands-Indië. Alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog moet het echtpaar min of meer gedwongen in Den Haag doorbrengen. Couperus verblijft graag in Zuid-Europa, weg uit het beklemmende milieu van Den Haag en in de sfeer van de klassieke oudheid. Na de oorlog reizen zij nogmaals naar Indië en naar Japan.

In 1923 gaat Couperus met zijn vrouw in het Gelderse De Steeg wonen, in een huis dat hem door vrienden wordt aangeboden. Op 9 juni wordt hij uitgebreid gehuldigd als een gevierd schrijver, bij Kleykamp in Den Haag. Hij is dan al heel ziek, tijdens de reis in Japan heeft hij zes weken in het ziekenhuis gelegen. Couperus overlijdt op 16 juli 1923, zestig jaar oud, in De Steeg, aan longontsteking en bloedvergiftiging. Onder enorme belangstelling wordt hij op Driehuis-Westerveld gecremeerd. Zijn as wordt bijgezet op Oud Eik en Duinen in Den Haag. Ook die van zijn vrouw, die pas in 1960 overlijdt, is daar bijgezet.

Couperus begint zijn schrijversloopbaan als dichter, maar hij ontdekte als snel dat zijn kracht lag in het schrijven van proza. Hij debuteerde in 1888 met de roman Eline Vere, die eerst als feuilleton verscheen in dagblad ‘Het Vaderland’. Het is het verhaal van een jonge, nerveuze vrouw die door het noodlot bepaald tot zelfdoding wordt gedreven. Dat noodlotsidee schuilt in haar karakter, product van erfelijke factoren, milieu en opvoeding, geheel volgens de opvattingen van de naturalisten. Tegelijkertijd typeert de roman de Haagse gegoede kringen van die tijd. Eline Vere is als feuilleton zo populair dat, zoals het verhaal wil, de mensen in de tram elkaar aanspreken: ‘Heb je het al gehoord? Eline is dood.’

Het oeuvre van Couperus is zo omvangrijk, dat vaak ingedeeld wordt in vier afzonderlijke genres: sprookjes en mythologische romans, psychologische of Haagse romans, historische romans en reisimpressies, journalistieke schetsen en korte verhalen.

Zie ook de pagina ‘Over Couperus’ op deze website, met daarin een tijdlijn waarin zowel biografische gegevens als gegevens over de verschillende publicaties van Couperus zijn opgenomen.

Introductie (op het gebruik) van de website.

Wordt nog aangevuld.