Skip to main content
Arabesken

Arabesken 32 november 2008

In juni 2008 overleed op 81-jarige leeftijd de romancier, dichter, classicus, archeoloog en biograaf Frédéric Bastet. Een groot en belangrijk deel van zijn leven stond in het teken van Louis Couperus. Zijn monumentale biografie uit 1987 heeft het Couperusonderzoek enorm gestimuleerd en diepgaand beïnvloed. Het spreekt vanzelf dat het novembernummer van het tijdschrift Arabesken voor het grootste gedeelte gewijd is aan de betrokken en beminnelijke erevoorzitter van het Louis Couperus Genootschap

Hij werd de laatste jaren steeds vaker in één adem genoemd met het eigenlijke onderwerp van ons tijdschrift.
Na een redactioneel in memoriam belicht H.T.M. van Vliet de betekenis van Bastet voor het Couperusonderzoek. Caroline de Westenholz verhaalt van een bijzondere vriendschap tussen de Couperusbiograaf en zijn voorganger: Albert Vogel. Met evenveel spijt als trots presenteren wij in dit nummer ook het laatste interview dat Frédéric Bastet gaf: twee maanden voor zijn overlijden zocht redacteur Menno Voskuil hem op in zijn appartement in Oegstgeest.
En dan is het tijd om onze weg vervolgen, zonder Bastet: Elsbeth Etty, recensente en columniste van NRC Handelsblad, koos haar favoriete fragment, en Piet Kralt stond aan ons een mooi essay af over Aan den weg der vreugde, waarin hij betoogt dat Couperus’ ideeën over het noodlot, één van zijn grootste thema’s, allerminst consistent zijn. En natuurlijk staat deze Arabesken traditiegetrouw weer vol met nieuws over Couperus, zijn museum en genootschap.