Skip to main content
Couperus nu

Genootschapsdag 2021

Activiteit

De genootschapsdag op 17 oktober 2021 staat in het teken van gender. Zo ook het op die dag te presenteren nieuwe cahier. De dag zal voldoen aan de richtlijnen van het RIVM over het Sars-Covid virus.

Het thema van dit jaar is ‘Couperus en gender’.  Momenteel is het begrip gender actueel. Wat is gender? Wanneer voelt iemand zich man of vrouw? Bestaat er zoiets als genderfluïditeit? Langzamerhand beginnen de grenzen te vervagen tussen de statische begrippen man en vrouw. Couperus schreef niet expliciet over gender, maar zijn beschrijvingen van karakters zijn niet altijd vastomlijnd mannelijk of vrouwelijk. Het programma van die dag:

  • Looi van Kessel, redacteur van Arabesken en docent bij de Universiteit Leiden, vertelt over gender in het werk van Couperus aan de hand van het hedendaagse genderonderzoek.
  • Frans van der Linden vertaalde onlangs L’Agonie van de Franse schrijver Jean Lombard. Couperus raakte geïnspireerd door deze roman uit 1888 over de kind-keizer Heliogabalus bij het schrijven van De berg van Licht. Frans spreekt over Androgynie als experiment.
  • Sophie Zijlstra schreef de roman Mevrouw Couperus. Onlangs verscheen het boek Ik, alleen over koning Willem I. Zij zal het vrouwelijke perspectief bij Couperus’ werk belichten.
  • Tot slot presenteert Mary Kemperink, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde, haar nieuwe Couperus cahier: Beeldschoon. Mannen en mannelijkheid bij Louis Couperus. Zij onderzoekt wat ‘mannelijkheid’ bij Couperus is.

Het cahier XVIII Beeldschoon kunt u vooraf bestellen op de website (klik hier). Op de website worden twee mogelijkheden aangeboden. Wanneer u op de genootschapsdag aanwezig bent ligt hij op die dag klaar voor u (€ 15). U kunt hem natuurlijk ook thuisgestuurd krijgen (€ 19).

U kunt het cahier ook bestellen door het bedrag (€ 15 of € 19) over te maken op rekening NL10INGB0000600367 t.n.v Stichting Louis Couperus Genootschap onder vermelding van uw naam en als u hem thuisgestuurd wilt krijgen uw adresgegevens.