Skip to main content
Couperus nu

Genootschapsdag 2021

Activiteit

Na lange tijd was het op 17 oktober weer mogelijk om een genootschapsdag te houden. Deze dag stond in het teken van gender. Zo ook het op die dag gepresenteerde nieuwe cahier. Het werd een mooie lezingenmiddag, waarop liefhebbers van Couperus' werk elkaar eindelijk weer konden ontmoeten.

Het thema van dit jaar was ‘Couperus en gender’.  Momenteel is het begrip gender actueel. Wat is gender? Wanneer voelt iemand zich man of vrouw? Bestaat er zoiets als genderfluïditeit? Langzamerhand beginnen de grenzen te vervagen tussen de statische begrippen man en vrouw. Couperus schreef niet expliciet over gender, maar zijn beschrijvingen van karakters zijn niet altijd vastomlijnd mannelijk of vrouwelijk. Het programma van die dag:

  • Looi van Kessel, redacteur van Arabesken en docent bij de Universiteit Leiden, vertelde over gender in het werk van Couperus aan de hand van het hedendaagse genderonderzoek.
  • Frans van der Linden vertaalde onlangs L’Agonie van de Franse schrijver Jean Lombard. Couperus raakte geïnspireerd door deze roman uit 1888 over de kind-keizer Heliogabalus bij het schrijven van De berg van Licht. Frans sprak over Androgynie als experiment.
  • Sophie Zijlstra schreef de roman Mevrouw Couperus. Onlangs verscheen het boek Ik, alleen over koning Willem I. Zij belichtte het vrouwelijke perspectief bij Couperus’ werk.
  • Tot slot presenteerde Mary Kemperink, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde, haar nieuwe Couperus cahier: Beeldschoon. Mannen en mannelijkheid bij Louis Couperus. Zij onderzoekt wat ‘mannelijkheid’ bij Couperus is.

Het cahier XVIII Beeldschoon kunt u bestellen via de webshop (klik hier)