Skip to main content

Genootschapsdag 2022

Onze Genootschapsdag op 15 oktober werd goed bezocht, in totaal waren er 73 personen aanwezig. De ontvangst in Museum Sophiahof was heel gastvrij en in stijl: met spekkoek en Indische hapjes bij de borrel kwamen de bezoekers in een goede sfeer.

De bijeenkomst werd geopend door voorzitter Annebeth Simonsz. Zij heette de aanwezigen van harte welkom en gaf een korte toelichting op het gevarieerde programma voor deze Genootschapsdag, die als thema 'zintuigen' had.

In de zaal werd - op diverse beeldschermen - een beeld geprojecteerd van "Eline Vere". Met dit beeld op de achtergrond vertelden Piet Souer (componist) en Aukelien van Hoytema (librettiste) over de opera 'Eline Vere'.
 

Na deze boeiende presentaties was er tijd voor vragen uit het publiek en uiteraard werd de vraag gesteld wanneer de opera uitgevoerd gaat worden. Helaas is dat op dit moment nog niet bekend, omdat de financiering nog niet rond is.

De zanger Erik Janse bracht de aria 'Le mani della mamma' ten gehore. Een mooie uitvoering die de wens naar een complete voorstelling van de opera alleen maar groter maakte...
 

Bedankt. Van links naar rechts: Annebeth Simons, Piet Souer, Erik Janse en Aukelien van Hoytema.

Vooruitlopend op de presentatie van na de pauze, konden de bezoekers in de pauze de geurtafel bezoeken. Terwijl de wierookgeur 'lavendel' de zaal vulde, konden de donateurs rozenolie ruiken en verveine- en dennennaaldenthee proeven. De meningen waren verdeeld over deze smaken, maar in ieder geval prikkelden deze geuren de zintuigen...

Lisanne Renes hield een presentatie over geur in het werk van Louis Couperus. In 2021-22 heeft zij in het kader van haar stage bij NL-Lab en het Louis Couperus Genootschap een onderzoek gedaan naar de rol van geur in het werk van Louis Couperus, specifiek in de romans Eline Vere en De berg van licht. Haar vraag daarbij was: Wat kunnen we leren door de aandacht te richten op geur in die werken van Couperus? Welke rol speelt geur en hoe stuurt dat de interpretatie? 

In Eline Vere beschrijft Couperus een ‘sterke harsgeur’ (p. 210) die de dennenbossen rondom landgoed Huis ter Horze uitstoten. Vanaf het
moment dat Eline daar is, verkeert zij in een ‘waas van landelijkheid’ – een benaming voor dezo sterk met Den Haag contrasterende frisse lucht op en rond Huis ter Horze.

De presentatie van Lisanne werd ondersteund door Simon Mulder, die enkele fragmenten uit het werk van Louis Couperus voordroeg.

Tot slot gaven de webmasters José Ursem en Con Molenaar een uitgebreide toelichting op de structuur en werking van de nieuwe website van het Couperusgenootschap en werden vragen uit de zaal beantwoord. Ook werd, ter gelegenheid van het a.s. jubileum- en gedenkjaar, een nieuwe rubriek geïntroduceerd, namelijk een column van Bertram Mourits, Hoofd Collecties van het Literatuurmuseum, waarin hij aan de hand van voorwerpen uit het Museum vertelt over leven en werk van Couperus.

Na afloop van het programma was er nog volop tijd voor een drankje en een Indisch hapje, voor een blik op de boekentafel waar Couperusuitgaven 'te geef' waren en op de tafel van het Genootschap zelf, waar Couperus Cahiers, Arabesken en tasjes te koop waren (en nieuwe pennen 'te geef').

 

 

 

Stille toehoorders op het toneel.

Om nog even na te genieten: In Arabesken van december 2020 stond een interview met de makers van de opera Eline, een opera. We hebben dit artikel geplaatst in de rubriek 'Uitgelicht'.